Digga Disa

Skriv en kommentar
31 augusti 2011 18:15

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), ja det kan ju låta lite tråkigt och torrt och så där, men de har sina ljusa sidor, särskilt när det handlar om dator- och datasäkerhet. Säkerhetssituationen på svenska företag är idag inte den bästa. Vi vet att mängder av USB-minnen med känslig information tappas bort varje dag och att i en undersökning hälften av användarna på ett givet företag kunde fås att avslöja sitt lösenord i utbyte mot godis.

Låt alla anställda gå igenom DISA (Datorstödd informationssäkerhetsutbildning för användare). Den tar cirka 30 minuter och hanterar ämnen som:

Säker e-post
Borttappade minnen
Backup
Spårbarhet
Loggning
Säkert beteende

och börjar på:

http://disa.msb.se/

För varje fråga man svarat på, får man reda på hur många procent av alla användare som svarat rätt. Det ligger kring 44-50 procent. Det är beklagligt. Ibland handlar det om att faktiskt läsa frågan rätt, ibland om att ha förstått problemet ordentligt. Efteråt kan man skriva ut ett diplom.

Blir resultatet allt för dåligt kan det vara dags att låta personalen få ytterligare utbildning, och att informera om de straff som kan bli påföljden av att någon slarvar bort företages hemliga information, eller maskinvara. Utmäts inget straff? Hm?

DISA kan mycket väl ligga till grund för ett företags säkerhetspolicy. Fast det har ni väl redan?

Läs mer om DISA här:

https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Informationssakerhet/Stod-fran-MSB/Stod–verktyg/DISA-utbildning-informationssakerhet/

Ett svar till “Digga Disa”

  1. Natanael L skriver:

    Men ~45% är iaf bättre än ~33,3% (100% dividerat på 3, det är ju tre alternativ). Det betyder att det statistiskt är högst sannolikt att det finns folk som har valt rätt svar medvetet. Men å andra sidan så är det ju inte så många, rent statistiskt, som verkar ha valt rätt svar medvetet…

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: