John H. Jones på nya äventyr, prolog

Skriv en kommentar
14 oktober 2011 22:04

Berättelsen om John H Jones fortsätter, om än aningen anakronistiskt. Detta är den första berättelsen jag skrev om min hjälte och den skrevs ursprungligen på skrivmaskin, i slutet av 1970-talet. I den här berättelsen är Jones rymdcowboy, en rymdvägarnas lösdrivare, som tjänar pengar på än det ena, än det andra. Den elaka gliringen åt Philips kom sig av att jag då arbetade med elektronikutveckling och vi hade ett digitalt oscilloskop från Philips som var illa konstruerat. Det hade inget anti-aliasfilter och man fick själv se upp med signalernas översta frekvenser för att inte få icke-Nyquistska spökbilder.

Jag antar i berättelsen att militärmakterna och myndigheterna på alla planeter och imperier inte har full koll på vilka som rör sig i rymden och inte kommunicerar med varandra. Alla varelser är inte alls registrerade i något övergalaktiskt register, men vår hjälte har gjort sig känd här och där och fastnat i vissa databaser. Men precis som i vår värld, finns det hål i diktaturerna som man kan slinka igenom. Notera också att Internet inte fanns i mitt sinne då, precis som det saknas helt i Star Wars.

Observera också min övertro på vad tekniken skulle lyckas åstadkomma på 2010-talet.

Prolog

John H. Jones, hjälten i denna saga, tillkom genom att jag slant på skrivmaskinen en dag och fick till ett extra H.

johh-rymdcowboy

John H. Jones är för universum vad Dirty Harry är för San Francisco. Han kan allt, vet allt, har varit överallt och känner alla. Lagom hederlig när det passar honom och lagom ohederlig när det passar bättre. Den enda skillnaden skulle väl vara att Jones inte är anställd någonstans, vad man vet iallafall.

Jones lever i en tid då rymdresor är bekväma. Rymdskeppstillverkarna har för länge sedan insett att människan inte är kapabel att styra ett överljusskepp i full fart. Innan man har hunnit säga ”hupp” till styrsystemet har man krockat med åtta solsystem. Datorer och automatik har alltså tagit över den saken. Tycker man det blir långsamt att färdas fysiskt genom rymden, finns hyperrymden. Även om de matematiska teorierna far detta färdsätt utarbetades redan på 1900-talet, kunde principen inte utnyttjas praktiskt förrän en bit in på 2010-talet. Nu har var och varannan liten skorv hyperrymdsmotorer. Det är inget konstigt med det längre. Ställ in koordinaterna och tryck på knappen bara, voom. t = 0 och du är där.

Flera stora imperier existerar sida vid sida, mer eller mindre fredligt. De stora galaktiska autostradorna för varje jorddygn fram miljardtals handelsskepp, malmtransporter, turistskepp av varierande lyxighets- och säkerhetsgrad och vanliga söndagsåkare som Jones, mellan Vintergatans stora handelscentra: Herkulessystemet, Vega, alfa-Hydra etc. Det finns ett oräkneligt antal jättecivilisationer där ute.

Alla dessa aggregationer av levande varelser lockade rymdfararen med sina blinkande ljus, barer, urankasinon, 3D-shower, skumma hotell där man kunde göra snabba pengar, livsfarliga rymdhamnkvarter, linga-zook-(porr)klubbar, eller de ökända spelhålorna i systemet kring Vega och så vidare i all oändlighet.

I denna intergalaktiska supermiljö stortrivdes John H. Jones.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: